top of page

VEELGESTELDE VRAGEN OVER CHIROPRAXIE

 

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen over chiropraxie en alles daaromtrent.  

Indien u toch nog andere vragen zou hebben, neem dan gerust even contact met ons op!

Is een behandeling bij een chiropractor veilig?

Ja, mogelijke bijwerkingen en/of complicaties worden – net zoals in de andere takken van de gezondheidszorg – nauwlettend geregistreerd en opgevolgd. Een bezoek aan de chiropractor behoort in de statistieken tot de veiligste behandelingen.

Wat is het verschil tussen chiropraxie en osteopathie?
Er zijn in Belgie verschillende opleidingen tot osteopaat, gaande van weekendcursussen na de opleiding kinesist tot een voltijdse 4 jarige opleiding.  De opleiding tot chiropractor is universeel en altijd universitair, daarmee wordt de kwaliteit verzekerd.

 

De chiropraxie besteedt voornamelijk aandacht aan het bewegingsstelsel (gewrichten,spieren,pezen,...), en behandelt dit ook voornamelijk op een mechanische manier. De osteopathie bekijkt echter ook vooral het visceraal systeem (de organen en de ingewanden) en de schedel omdat zij geloven dat er zich hier ook een oorzaak kan bevinden voor lichamelijke klachten. 

 

Wat is het krakend geluid dat ik kan horen?
Door een gewricht iets verder te brengen dan de normale beweging wordt een onderdruk gecreëerd.  Het vrijkomen van gas uit het gewricht geeft het krakende geluid.  Het is een normaal fysiologisch proces en is niet schadelijk voor de gezondheid.

 

Is een doorverwijzing van mijn huisarts noodzakelijk?
Neen, een doorverwijzing is niet nodig, en maakt ook geen verschil bij terugbetalingen. Indien uw arts u toch heeft doorverwezen, houden wij hem/haar steeds op de hoogte van de progressie.

 

Ik heb ARTROSE, kan ik nog behandeld worden?
Ja, dat kan zeker!  Artrose (of slijtage), is geen contra-indicatie voor de behandeling, dat wil zeggen dat het veilig kan behandeld worden. Afhankelijk van de graad van artrose, kan chiropraxie veel verlichting brengen.  Ook is het niet vaak de artrose op zich die pijn veroorzaakt, maar de begeleidende blokkades in de wervelkolom.  Een behandeling kan dan zeer goede resultaten geven.
bottom of page