Het juiste bed en de juiste slaaphouding
Het is een fabeltje dat je op een zo hard mogelijk oppervlak moet slapen. Dit creëert een onfysiologische houding en zorgt voor een te grote druk op schouder en heup wat uiteraard daar voor klachten gaat zorgen.
Ook een te zacht bed is nefast: de wervelkolom gaat dan immers wegzinken in het bed wat ook voor een onfysiologische curve en de daarmee gepaarde klachten zorgt.
Ideaal is bed met een verschillende zones: een zachtere zone voor de schoudergordel, een steviger zone voor het bekken( dit vermijdt het te diep wegzinken) en een extra stevige zone onder de taille. De relatieve stevigheid moet uiteraard aangepast worden per individu.
Het juiste bed vinden is geen sinecure en is voor ieder van ons verschillend. Er moet rekening gehouden worden met verschillende factoren zoals: lengte, gewicht, breedte van de schouders en met het gewicht van de partner als je op een dubbel matras slaapt. Een bed of een kussen waar iedereen tevreden mee is BESTAAT NIET !!
Er zijn verschillende goede systemen en voor elk ervan zijn er positieve en negatieve argumenten. Het voornaamste criterium is uiteraard het comfort voor de patient. Er zijn mensen die zweren bij een zacht en andere die zweren bij een keihard bed. Zoals altijd ligt de oplossing ergens in het midden maar ook in bed gaan we op zoek naar de NEUTRALE HOUDING !!
Matrassen van traagschuim zoals Tempur geven een hoge graad van tevredenheid maar helaas is er ook een groep patiënten die er niet tevreden over is. Traagschuim past zich aan aan de temperatuur: de matras wordt zachter in een warme omgeving en harder in een frisse omgeving. Dikwijls is het struikelblok de kou! Mensen die ook in de winter met het venster open slapen vinden dat het matras té hard is in het begin en té lang koud blijft. Telkens als je je verlegt kom je terecht op een hard stuk wat door sommigen als een nadeel wordt gezien. Bovendien blijft je hierop langer stil liggen, wat ook geen voordeel is . Bewegen is ook tijdens de slaap nodig! Een kussen in traagschuim is meestal nog te verdragen maar een matras soms net niet meer (vooral in de winter).
Ook pocketveren, lattenbodems met natuurlatexmatrassen en boxspringbedden met verenmatras kunnen een goede oplossing zijn. Er bestaan momenteel zelfs luchtbedden en verwarmde verenmatrassen. Er zijn ook systemen met verschillende zones, of systemen die je slaap-DNA meten . Voor elk wat wils en voor ieders portemonnee.
Tegenwoordig zijn er keuzes te over: de gulden regel is dat het duurste niet altijd het beste is, maar het goedkoopste meestal wel het slechtste. Het is dus een zoektocht die ieder voor zich moet maken. Laat u bijstaan door een eerlijke verkoper en trek een beetje tijd uit om een nieuw bed te kopen.
Vergeet niet dat je 1/3 van je leven in je bed doorbrengt: een goed bed is dus zeker een belangrijke investering: “Stop je geld niet onder, maar IN je matras!”
Ieder op een afzonderlijk éénpersoonsmatras is beter dan een groot matras: er is individueel een betere ondersteuning en de partners hebben minder last van elkaars gewicht of elkaars gewriemel. Dit is zeker belangrijk als er een groot gewichtsverschil is tussen de partners of als een van beide zeer onrustig slaapt. Bovendien moeten de matrassen minder snel vervangen worden.
Opgelet ook met de foetushouding: die is ontlastend voor de onderrug maar kan belastend zijn voor de nek die dan te veel en te lang gebogen blijft . Een oplossing is: foetushouding voor de lage rug gecombineerd met een rechte positie van de nek; ttz een houding waarbij nekwervels en borstwervels in één lijn vloeiend doorlopen.
Een andere veel voorkomende foutieve houding is de volgende: zijlig met het onderste been gestrekt en het bovenste been opgetrokken, zodat de bovenste knie afzakt naar het matras toe en op die manier een torsionele (wringende) kracht uitoefent op de wervels en de tussenwervelschijven van de onderrug. Mogelijke oplossingen hiervoor kunnen zijn: een kussen of zwangerschapsrol onder de afzakkende knie leggen, beide knieën optrekken of het onderste been plooien en het bovenste been strekken.
Hieronder vind je een afbeelding van de juiste slaaphouding : nek-, borst- en lendenwervelkolom moeten één rechte lijn evenwijdig met de vloer vormen.
En wat met het kussen?
Het perfecte kussen ondersteunt de nek én het hoofd. Het is de bedoeling
dat je ruggengraat een rechte lijn van je hoofd tot je onderrug vormt die
evenwijdig loopt met de vloer. Dat bekom je niet als je lattenbodem doorzakt,
als je matras doorzakt of als je kussen te hoog of te laag is. Sommige mensen
verhogen het hoofdgedeelte van het bed en leggen daarboven nog een
kussen: dat is meestal teveel van het goede en buigt de nek teveel omhoog wat
voor meer druk zorgt op de tussenwervelschijven en de gewrichtsvlakjes van de wervels.
Op de buik slapen is helemaal uit den boze: de nek verkeert dan constant in
een gewrongen houding . Als je er dan nog een kussen onder steekt, verpest
je het helemaal! Een tennisbal op de slaapkledij thv de borst innaaien kan
helpen om dit af te leren. Ook de lage rug wordt in buiklig meer belast
daar de lendenholling teveel geaccentueerd wordt.

