top of page

WAT IS CHIROPRAXIE?

 

Chiropraxie is een discipline binnen de gezondheidszorg die zich voornamelijk toelegt op de diagnose, de behandeling en de preventie van aandoeningen aan het bewegingsapparaat, met in het bijzonder nek- en rugklachten.

 

Met zijn universitaire opleiding is de chiropractor gespecialiseerd in de behandeling van gewrichts-, spier- en aanverwante zenuwaandoeningen, vooral van de wervelkolom en de aanliggende gewrichten. Men kan een chiropractor dus terecht een rugspecialist noemen.

WAT IS DIT CONCREET?

"He who treats the area of pain, is lost"  -Dr Karel Lewit

Door verschillende onderzoeken bepaalt een chiropractor waar in het lichaam er zich dysfuncties of blokkades bevinden; het niet correct bewegen van een gewricht. Dit kan leiden tot pijn, spierspanning, zenuwbeknelling en/of een beperking in bewegingsvrijheid.

 

Door bepaalde technieken (vaak het ‘kraken’, maar ook andere technieken), gaat een chiropractor deze dysfuncties verhelpen, waarna het lichaam weer optimaal kan functioneren en herstellen.

Een chiropractor gaat op zoek naar onderliggende oorzaken van lichamelijke proberen. 

Kniepijn kan bijvoorbeeld zijn oorzaak vinden in het niet correct functioneren van het bekken, of migraine kan te maken hebben met stijve nekwervels.  

 

Een chiropractor geeft tevens advies over oefeningen, ergonomie en dagdagelijkse activiteiten.

bottom of page