top of page

Wat is een chiropractische behandeling?

U kan rekenen op een professionele actieve behandeling van de probleem-regio's.

Hiervoor hanteren wij verschillende technieken met als doel om:

 - stijve gewrichten terug soepel te maken

 - te soepele gewrichten te stabiliseren

 - gespannen spieren te ontspannen

 - zwakke spieren te stimuleren om beter te werken

 - overactieve spieren te kalmeren

Zoals besproken in 'wat is chiropraxie' behandelen wij niet alleen de pijn-zone (vaak de te gespannen regio's), maar ook de onderliggende oorzaak (vaak de te zwakke en te soepele regio's).

De manipulatie is een van onze belangrijkere behan​deltechnieken, maar zeker niet de enige. We hebben een grote toolbox waarbij de we de juiste behandelmethode kunnen selecteren om u als patiënt zo goed mogelijk te helpen. Vanzelfsprekend worden topsporters anders behandeld dan een sedentair persoon van 80 jaar oud.

Andere technieken gaan een bepaalde druk op een bepaalde spier of gewricht, al dan niet gecombineerd met een bepaalde beweging, omvatten. Dit kan op zeer veel verschillende manieren.

De behandeling wordt gecombineerd met advies over correcte houdingen en bewegingen in uw dagelijkse leven.  Ook worden er vaak mobiliserende of spierversterkende oefeningen meegegeven, die iedereen vanzelfsprekend altijd en met heel veel plezier enkele malen per week zal doen! U heeft het goed gelezen... voor wat hoort wat, nietwaar?

Wat is een manipulatie?

Een manipulatie is een snelle passieve rekking van een gewricht waarbij het zijn oorspronkelijke beweeglijkheid terugkrijgt. Hierdoor kan er lucht uit het gewricht vrijkomen waardoor er een 'krakje' kan gehoord worden, maar dit is eerder te vergelijken met het ontkurken van een fles champagne, en zeker niet het terug rechtzetten of knarsen van een bot!

Deze beweging van het gewricht stimuleert bepaalde zenuwen, waardoor de pijn vermindert, maar waardoor ook de omliggende spieren terug normaal kunnen werken (en deze hun pijnlijke spanning dus ook verliezen!).

Een manipulatie herstelt dus het normale bewegingspatroon van het gewricht, wat gepaard gaat met minder pijn, maar ook meer ontspannen en correct werkende spieren.

Is dat pijnlijk?

 

Een manipulatie is doorgaans niet pijnlijk.  Het is wel mogelijk dat een reeds pijnlijke regio manipuleren wat onaangenaam kan aanvoelen.  Ook nadien kan er wat spier-reactie optreden waarbij er de komende dag/twee dagen extra stijfheid kan zijn in de behandelde regio's.  Dit is een gevolg van een andere/betere werking van het lichaam.

bottom of page