top of page

Correcte werkhouding bij het gebruik van de computer

 

Onthoudt dat, in het geval van een traditionele bureaustoel zeker maar ook in het geval van alternatieve zitmeubelen, geldt dat hoe goed je stoel ook is, het toch van het grootste belang is om regelmatig van je stoel af te komen (ten minste om de 1-2u) om te bewegen of om al staand te werken aan een werkblad met de correcte hoogte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    ELKE LANG AANGEHOUDEN HOUDING VEROORZAAKT PROBLEMEN !!

 

 

Het is verstandig om te maken dat én je bureau én je stoel in hoogte verstelbaar zijn. Hoe meer je je stoel kunt aanpassen aan jouw lichaam en aan je noden van het ogenblik hoe beter, dus liefst een stoel met regelbare zit, regelbare rugleuning en regelbare hoogte. Een lendenkussen kan bij sommigen met een zeer holle rug extra steun bieden.

Wij zijn voorstander van stoelen die een open heuphoek ( d.w.z. > 90° tussen rug en bovenbeen) bewerkstelligen  omdat dit  de belasting op de onderste tussenwervelschijven vermindert. Voorbeeld hiervan zijn de zitbal of een zitwig op een gewone stoel .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                  

 

Met een gewone kniestoel bekom je hetzelfde effect maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden: je zit er té statisch op en de kniehoek is te klein met als gevolg kniepijn en afknellingsverschijnselen in het onderbeen. Dus enkel te gebruiken als je niet langdurig moet zitten.  De zadelstoel is dan wel weer een zeer goede oplossing die eveneens handig is als je af en toe rechtopstaand werk moet verrichten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de meeste traditionele stoelen zit je te statisch wat een grotere belasting voor de rug betekent. Daarom kan je, naast aandacht te schenken aan de open heuphoek,  bovendien je toevlucht nemen tot stoelen die bewegend of actief zitten stimuleren. De bekendste voorbeelden hiervan zijn de duurdere schommel- of balans/kniestoel van Stokke en de zitbal , die prijs/kwaliteit een goede oplossing biedt. Een nog goedkopere oplossing is de zitschijf of oefendiscus (met lucht gevulde schijf om op een gewone stoel te plaatsen).

 

Bij het gebruik van de zitbal zijn er 2 belangrijke aspecten:

1. je moet er correct op zitten, d.w.z. rechtop en in het midden van de bal

2. hij moet hoog genoeg zijn om de open heuphoek te bekomen . Het is  mogelijk dat je daardoor ook je bureau in de hoogte zal moeten aanpassen.               

   

 

Hieronder vind je een afbeelding die bij benadering de meest correcte houding afbeeldt. Het weze duidelijk dat de genoemde afmetingen verschillen van persoon tot persoon, afhankelijk van de lichaamslengte en het gewicht. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Houdt de bovenrug en de nek recht, bewaar de natuurlijke  NEUTRALE  krommingen maar overdrijf ze niet. Je zitmeubel kan dan aan jouw krommingen aangepast worden, bvb door een lendensteun te gebruiken of door de hoogte van de rugleuning aan te passen.

- Bij kleinere personen kan een voetstoeltje de belasting van de  onderrug verminderen

- De eerste lijn tekst moet +/- op ooghoogte tot 30° lager  komen. Recente onderzoeken wijzen uit dat een lichte nekbuiging te verkiezen is. Omdat ze een grotere variatie in hoofdhoudingen toelaat .

 

 

OPGELET !! Mensen met bifocale bril kunnen hier de nek overbelasten: om door de onderste helft van de bril te kunnen kijken, moeten ze het hoofd leggen waardoor de nek teveel uitgehold  en dus meer belast wordt .

De oplossing hiervoor is een bril voor half-ver, een computerbril in de volksmond, of een combinatie half-ver en dicht als je ook documenten moet lezen terzelfdertijd. 

 

 

Een andere oplossing is om de computer in de werktafel te laten verzinken zodat het beeldscherm lager en schuin komt te staan. Op deze manier kan je perfect door de onderste helft van de bril kijken zonder de nek extra te belasten.

 

- Het toetsenbord moet 10-15 cm verwijderd zijn van de rand van de tafel om de onderarm optimaal te steunen. Dit ontlast ook de lage rug met 20% !! Het toetsenbord moet ook bij voorkeur plat staan en niet opgeklapt.

 

- Armsteunen aan de stoel geven een extra ontspanning van de arm- en schouderspieren. Onderarmen, polsen en handen moeten één lijn vormen. Dit voorkomt RSI (Repetitive Strain Injury = muisarm)

 

- De muismat en de muis moeten dan wel weer dicht tegen de tafelrand komen. Extra polssteunen kunnen een ontlasting van de pols geven wat het risico op Carpaal Tunnelsyndroom verminderd (knelling van een zenuw in de pols).

Probeer om de grotere bewegingen vanuit de elleboog te laten vertrekken en niet vanuit de pols.

Plaats de muis afwisselend rechts en links of maak meer gebruik van de sneltoetsen om de arm te ontlasten.  Er zijn ergonomische muizen te koop die extra comfort bieden.

 

- Laat de schouders zakken!!! De meesten die langdurig moeten typen, gaan automatisch de schouders optrekken wat tot een verkramping van de schoudermuskulatuur leidt.

 

- Vermijd werken in een gedraaide houding  of onnodige torsie. Neem plaats recht voor je computer en als je documenten nodig hebt, plaats die dan rechtop tussen het toetsenbord en het beeldscherm. Gebruik hiervoor eventueel een boekensteun.

 

- Telefoneer niet met het toestel tussen oor en schouder geklemd! Hierbij komt de nek te lang in een zijwaartse buiging te staan en uiteraard is ook dat belastend.

 

- Werk niet met de laptop op de schoot . Hierbij is het hoofd teveel gebogen. Zet de laptop op de tafel , eventueel zelfs met een telefoonboek er onder en maak bovendien gebruik van een extra toetsenbord en een externe muis om de arm en schouder minder te belasten.

 

- Werktafels in L-vorm zijn nefast voor de ganse rug wegens de telkens terugkerende torsiebewegingen die je dan moet maken . Indien het niet anders kan, opteer dan voor een stoel op wieltjes, zodat je met je stoel kunt draaien ipv met je lichaam.

 

 

Bekijk tot slot even deze afbeelding. Het aantal kg geeft de druk weer die door de verschillende aangenomen houdingen op de tussenwerwelschijf of discus van de lage rug wordt uitgeoefend.  Wat valt er op ? Juist  !

Zitten produceert meer druk dan staan en bemerk ook dat elk buigmanoeuvre, hoe klein ook, de druk omhoog jaagt, zowel bij zitten als bij staan. Gebogen zitten is dus duidelijk meer belastend dan gebogen staan !!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De belasting die we op onze rug uitoefenen door teveel of door verkeerd te zitten is verantwoordelijk voor zeer veel rugklachten, zowel bij volwassenen als bij kinderen!!! Dit verklaart waarom rugklachten ook frequent voorkomen bij mensen met zittende beroepen en bij    kinderen!! En niet alleen bij bouwvakkers, verplegend personeel en havenarbeiders!!!

 

DE BESTE HOUDING IS DE VOLGENDE HOUDING!!!

 

 

Chiropraxie Deknudt: Sint-Niklaas (03/7767657) en Lokeren (0468/128908)

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page